Saturday, 15 December 2012


Ternakan ayam kampung





Ayam kampung diternak secara komersil dengan kaedah separa lepas. Kejayaan ternakan bergantung kepada baka yang berkualiti, makanan, pengurusan dan persekitaran yang baik. Baka ayam kampung bagi ternakan komersil biasanya dari jenis kacukan baka tempatan dengan baka luar negara seperti australia dan UK, baka2 ini boleh didapati daripada pembekal baka tempatan.

Kaedah eraman telur diguna dalam pembiakbakaan spesies ayam ini bagi kuantiti yang besar. Kaedah ternakan lebih kurang sama dengan ayam pedaging dimana ayam diternak dalam reban terbuka hanya terdapat sedikit pembezaan itu ayam haruslah dilepas dalam tempoh masa tertentu di sekitar kawasan reban.
 Kebiasaanya ayam dapat dipasarkan dalam jangka masa 2 bulan setengah ke 3 bulan dari tempoh ternakan. Harga borong ayam kampung lebih tinggi berbanding ayam pedaging biasa kerana tempoh ternakan yang lebih panjang dan permintaan yang tinggi daripada pasaran tempatan.





KEISTIMEWAAN AYAM KAMPONG
Ayam kampong boleh dibiakkan sepanjang tahun. Ia bukan ternakkan bermusim. Kitaran penternakan memerlukan jadual yang fleksibel. Ayam kampong boleh dipelihara secara bebas pada waktu siang. Ia boleh mencari sumber makanan sendiri. Permakanan untuk ayam kampong tidak terhad.Sisa makanan rumah boleh  juga diberikan tanpa had. 

Ibu ayam dapat menetaskan telur dengan sendirinya. ia boleh membiak dengan banyak, jika telurnya tidak diambil. seekor ayam boleh bertelur secara purata 10 butir. Ibu boleh mengawal anak-anaknya dari cuaca sejuk dan gangguan musuh.

SISTEM PERUMAHAN
Reban diperlukan untuk melindungi daripada cuaca buruk dan gangguan musuh. Boleh dibuat menggunakan ” Sistem Lantai Atas ” atau ” Sistem Lantai Bawah . 1 ekor ayam memerlukan 1 kaki persegi. Jika 20 ekor ayam, keluasan lantai ialah 20 ekor kaki persegi. reban seluas 4 kaki x 5 kaki memadai.kayu hutan, kayu sayung, buluh , dawai mata punai atau pukat gunakan peralatan makan/minum yang murah.

Selamat mencuba.




3 comments: